Wist je dat je schepen en boten kunt volgen via het internet? Het werkt het zelfde als bij vlucht volgen. Met behulp van de onderstaande rader volg je niet alleen schepen, maar je ziet ook tankers en cruiseschepen voorbij komen. Schepen volgen kan op de laptop, tablet en smartphone!
Schepen volgen via internet
Klik op de schepen om de route te zien en om informatie zoals bouwjaar, type, lengte, breedte en het gewicht te bekijken. Maar dat is niet alles. Zo zie je ook onder welke vlag de schepen varen. Schepen volgen rondom de Rotterdamse haven, Noordzee en de Westerschelde. Ook in de rest van de wereld bijvoorbeeld de scheepvaart rond de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Met de live radar kun je via internet schepen volgen of de scheepvaart in de wereld. Op de rader zie je verschillende schepen en boten zoals, passagiersschepen, tankers, sleepboten, jachten en vissersboten. En als je handig bent, kun je proberen om met Google Earth schepen te volgen. Met de radar weet je precies waar de schepen zijn en welke schepen de haven binnenvaren.
Schepen volgen met AIS
Wat is AIS? De afkorting AIS staat voor Automatic Identification System. Het is een apparaat met GPS die aan boort zit op schepen. Het systeem seint gegevens uit naar de wal over de positie, snelheid en richting. Schepen ontvangen gegevens van andere schepen in de omgeving. Wat weer ten goede komt van de veiligheid.
MarineTraffic
MarineTraffic ontvangt informatie die worden verzonden via het AIS systeem. Voortdurend worden de gegevens opgeslagen en verwerkt. De posities van de schepen worden weergegeven op de kaart. MarineTraffic is voor iedereen die enige interesse heeft in boten en schepen. Woon je in de buurt van een rivier of langs de kust? Identificeer nu wat er langs komt met de MarineTraffic AIS live map. Er is veel informatie beschikbaar. Linksonder wordt het totaal aantal schepen weergegeven en het aantal die binnen de gekozen kaartgebied te zien is. Klik op de vernieuwingspictogram om de live map te vernieuwen.
Welke informatie worden er verzameld door MarineTraffic?
- Dynamische: de positie, snelheid, huidige status en koers.
- Statische: de naam van het vaartuig en afmetingen.
- Reis specifiek: de bestemming van het betreffende vaartuig.
Conclusie
Zijn er andere mogelijkheden? Ja, zo heb je ook Vesselfinder en Ship Finder. Onze voorkeur gaat uit naar MarineTraffic, omdat deze verschillende filtermogelijkheden heeft. Zo kun je selecteren welke schepen je wilt zien, kiezen uit een andere map weergave of de zoekfunctie gebruiken om een haven te zoeken. Ship Finder is een app die je kunt gebruiken op je smartphone of tablet om schepen te zoeken.
Wist je dat..
De Noordzee één van de drukste zeeën in de wereld is. De scheepvaart is voor Nederland belangrijk als het gaat om economische belang en werkgelegenheid. Om alles zo goed mogelijk te laten varen is de Rijkswaterstaat hier dag en nacht mee bezig. De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa. Elk jaar varen ongeveer dertigduizend zeeschepen de haven binnen. Het is dus heel interessant om schepen te volgen.